Tradicionalno ili Airbnb izdavanje?

26 Dec 2022
Tradicionalno ili Airbnb izdavanje?

Ukoliko planiraš da izdaješ svoju nekretninu, prvi korak je svakako istraživanje tržišta i analiza cena aktuelne ponude. Airbnb, Booking, Agoda i slične platforme su odlične kada je u pitanju iznajmljivanje nekretnina na dan. Ovakav vid iznajmljivanja stanova može da donese znatno veći profit, ali sa sobom nosi i veći rizik. Pokušaćemo da objasnimo proces analize ponude rente za oba primera - tradicionalno i Airbnb, i kako se odlučiti za jednu od ove dve opcije.

Tradicionalna ponuda

Lokacija i struktura nekretnine su veoma bitni kada je poređenje cena u pitanju. Na stranici oglasa za izdavanje možeš da pogledaš kompletnu ponudu trenutno aktuelnih nekretnina praćenih sa naših najvećih sajtova za nekretnine kao i detaljnu statistiku.

traditional-stats-sr.png

Korišćenjem filtera lako možeš da suziš pregled samo na one nekretnine koje su ti interesantne.

Airbnb ponuda

Ukoliko razmatraš da se ozbiljnije baviš rentiranjem nekretnina, PRO verzija ti nudi pregled detaljne statistike Airbnb smeštaja. Iako na papiru možda deluje isplativije, bitno je kolika će biti popunjenost tvoje nekretnine u realnosti. Na stranicama AirBnB pretrage, PRO korisnicima je putem toplotnih mapa ponuđen i detaljan uvid u prosečne cene, popunjenosti i procenjene mesečne zarade nekretnina u regionu.

airbnb-stats-sr.png

Airbnb oglase možeš isfiltrirati tako da prikazuje samo ponude koje su najpribližnije tvom kriterijumu pretrage. Mapa može da ti posluži da bolje sagledaš ponudu i potražnju u poređenju sa lokacijom pretrage.

Rizik i obaveze

Veoma je važno shvatiti da je izdavanje na dan daleko riskantnije u odnosu na tradicionalno. U odnosu na tradicionalno izdavanje gde su ugovorne obaveze duže, kod izdavanja na dan dosta toga zavisi od potražnje i od toga koliko dobro se tvoja nekretenina „prodaje”.

Pored potražnje, tu su i mesečni troškovi koje inače tradicionalni stanari plaćaju u okviru režije, troškovi čišćenja, dočeka gostiju, hospitality paketa, rejtinga, evenutalne štete i sl. Svaki od ovih elemenata može znatno da utiče na isplativost tvoje nekretnine, pa je zato često preporučljivo unajmiti agenta koji će smanjiti ove obaveze.

Kupovina nekretnine za izdavanje

Ukoliko razmatraš da investiraš u kupovinu nekretnine za izdavanje, naša platforma nudi PRO korisnicima projekciju prihoda i poređenje tradicionalnog i Airbnb iznajmljivanja.

Na stranici oglasa prikazana je isplativost nekretnine:

stats-list-sr.png

Na ovoj stranici je takođe dat detaljan plan kredita o početnim troškovima koji te čekaju prilikom kupovine. Naša platforma ti nudi uračunavanje troškova koji te očekuju za oba vida rentiranja koji će kasnije ući u celu finansijsku projekciju ove investicije. Analiziranjem sličnih nekretnina u okolini, i aktuelne ponude i potražnje, naša platforma daje procene okvirne mesečne zarade koju možeš očekivati. Sumiranjem svih ovih podataka dajemo ti kompletan finansijski plan tokom celog veka investicije za oba vida rentiranja.

plan-sr.png

Reiznajmljivanje

Ukoliko imaš ograničenje sa početnim kapitalom ili nemaš uslova za kredit, opcija reiznajmljivanja je odlična ukoliko je stanodavac saglasan sa tim. Ovim potezom stanodavac se odlučuje na tradicionalno rentiranje dok ti na sebe preuzimaš rizik i obaveze rentiranja na platformi Airbnb, bez obaveze prema bankama. U nekim slučajevima ovo može biti isplativ biznis model, sa smanjenim rizikom.

Kalkulator

Ukoliko razmatraš iznajmljivanje sopstvene nekretnine, ili razmatraš nekretninu koja nije u našoj ponudi ili je u drugoj državi, možeš da se poslužiš našim kalkulatorom koji nudi istu funkcionalnost kao i gorenavedene stranice. Postani PRO korisnik i otključaj sve napredne mogućnosti naše platforme!

Podeli ovaj članak

Šta čekaš?
Započni svoju pretragu 🚀